Hjorten på storegra

Dagens hjortefarm startet med et ønske om bedre ivaretakelse av eiendom og utmark. De første eksemplarene av arten kom til gården i 1996 fra Sigridsnes i Åmli.

På Storegra har vi drevet med hjorteoppdrett i snart 30 år. I eldgammel eikeskog på Tjore finner man et område kjent lokalt som «Kalveskogen». Navnet speiler hvordan skogen historisk ble brukt til dyrehold og for å komme over “vårkneipen”.

Vi får ca 30 kalvinger i året, og har totalt 90 overvintrende dyr. Dyrene beveger seg i et område på ca. 230 mål som består av både dyrket mark og lauvskog. Dyrene er utegående hele året og spiser av et bredt naturmangfold til fordel for dyrets helse, velvære og kvaliteten kjøttprodukter. Alt av dyrket mark er inngjerdet slik at man unngår unødvendig påkjenning utenom vekstsesongen.

Samarbeid

Siden starten har vi hatt tett samarbeid med Mattilsynet og Jens Eide slakteri for å få til et anlegg som tilrettelegger for dyrevelferd og trygg drift, samt avliving av dyr. I hovedhegnet har vi bygget et velfungerende fangstanlegg med hydraulisk vekt og krosser. Dette anlegget er dyrene vant med fra veterinæroppfølging og daglig tilsyn. Under tilsyn av Mattilsynet blir hjorten ført gjennom kjent omgivelser og slaktet humant av profesjonelle slaktere fra Jens Eide Slakteri. Vi slakter unge, friske dyr på ca. 16 måneder og her er det kjøttkvalitet på det høyeste uten preg av stress eller brunst som man ofte kan bemerke i viltkjøtt. Etter slakt blir dyrene transportert til Jens Eide Slakteri AS for partering og pakking.

Kvalitetsprodukter

Hjortekjøtt er kjent for å være en mager delikatesse og noe av det sunneste kjøtt man kan velge. Kjøttet inneholder et høyt nivå Omega-3 fettsyrer og minimalt med kolesterol som gjør det til et sunt kilde for protein, jern og andre vitaminer og mineraler som er viktig for næring.

Vi slakter en gang i året på vintertid mellom slutten av november og begynnelsen februar. Derfor anbefaler vi å kjøpe halv hjort på kasse, for å fremme hele dyret og sikre seg hjortekjøtt fram til neste sesong. Hvis ikke man har plass i fryseren så har vi mindre kasser med gryte/brasseringskjøtt, edle deler og kjøttdeig. 

Vi anbefaler hjortekjøtt sterkt til grill sesongen, likeså til gryteretter på høst og det er et bra alternativt til svin, biff eller kylling i taco og fajitas. En annen fordel med hjortekjøtt er at det kan holdes lenge på frys…minst 3 år, hvis ikke mye lenger.