Glutenfri Havre

Storegra startet produksjonen av glutenfri havre for AXA i 2013 etter mange år med tradisjonell kornproduksjon. Dagens produksjon av glutenfri havre er i tråd med den øvrige driften på gården, og filosofien om trygg og sporbar mat.

Det er strenge krav til produksjon av glutenfri havre, - blant annet krever 3 årig vekstskifte og manuell gjennomgang av åkrene for å fjerne fremmede kornakser i havren. Det er vekstskiftet som sikrer et minimalt innhold av mykotoksin i havren og som dermed reduserer de naturlige giftstoffene som oppblomstrer i jorden og på kornet. Dette løser vi med å leie ut areal til dyrking av tidligpotet og gress i samarbeid med andre lokale bønder.

På Storegra benytter vi ca 200 mål av den dyrkede marken til produksjonen av havre. I 2020 leverte vi 180 tonn havre til produksjon av glutenfrie havregryn hos AXA i Moss.